Sezonowe pyszności w Barce Tumskiej

Nie ma lepszego miejsca na skosztowanie sezonowych pyszności niż Barka Tumska! Dlaczego? Komponowanie potraw ze świeżych, sezonowych składników od lokalnych dostawców to specjalność naszego szefa kuchni, Mariusza Kucharczaka. O każdej porze roku spróbujesz nowych smaków, wykreowanych ze znajomych, lubianych produktów. Przedstawiamy aktualne menu sezonowe na jesień.

 

Jesienne przysmaki

W ramach przystawki proponujemy pasztet z kaczych wątróbek na chrupiącej bagietce z karmelizowanymi w miodzie węgierkami. Śliwki węgierki, czyli owoce przywołujące na myśl jesień, znajdziesz w wielu naszych potrawach w formie podkreślających smak dania dodatków. Kolejną przystawką z ich dodatkiem jest grillowany krowi ser z chutneyem z pomidorów i śliwek.

 

Grzybobranie we Wrocławiu

Co kojarzy się z jesienną aurą bardziej niż grzyby? Podgrzybki i prawdziwki zbierane w lesie pełnym szeleszczących pod butami liści to miłe wspomnienie wielu z nas. Smażone boczniaki z kwaśną śmietaną i wędzoną słoniną przywołają niepowtarzalny aromat jesiennych wycieczek. Serwowane jako danie główne tagliatelle w sosie borowikowym z dojrzewającym polskim serem łączy w sobie tradycyjne, polskie smaki z kulinarnym eksperymentem.

 

Dynie – nie tylko na Halloween

Rozgrzewające zupy to doskonały wybór tuż po powrocie z długiego spaceru po Wrocławiu. Cappucino dyniowe z pianką z rokitnika, cynamonem i czarnuszką odkryje nowoczesne, niespotykane oblicze dyni. Z kolei rozgrzewająca zupa chrzanowo-jabłkowa z giczą wołową i kwaśną śmietaną doda energii po wyczerpującym zwiedzaniu okolic Dolnego Śląska.

 

Szef kuchni Barki Tumskiej, Mariusz Kucharczak, wykorzystuje regionalne i sezonowe skarby natury, prezentując je w zupełnie nowym, niecodziennym wydaniu. To właśnie dlatego Barka Tumska jest tak niepowtarzalna! Odwiedzisz nas?